29 Ocak 2019 Salı

Saç Ekiminden Sonra Spor Yapılabilir mi?


Saç ekimi işlemi öncesi kadar sonrası da önem taşımaktadır. Çünkü sonrasında dikkat edip yapılan işlem korunmadığında yapılan emek boşa gidecektir. Bunun içinde dikkat edilmesi gerekenlere harfiyen uymalısınız. Saç ekiminden sonra spor en çok sorulan noktalardan biridir. Çünkü birçok kişinin hayatında spor olmazsa olmazdır. Bunun için bu süre zarfının kaç gün olduğunu merak ediyorlar. Saç ekimi sonrası spor için tüm detayları makalemizde ayrıntılı anlattık. Alt başlıklarla kafanızdaki tüm sorulara cevap bulacaksınız.İşte tüm ayrıntılar…
 
Saç Ekiminden Sonra Spor Yapılabilir mi?
saç ekimi

Saç Ekim İşlemi Yaptırdım Spor Yapabilirim Miyim?

Onlarca emek,zaman ve paradan sonra FUE yöntemiyle ense kısmından alınan greftler başın üst kısımlarına ekildi. Artık yeni görünümüm nasıl olacak diye merak başladı. İşte bu süreçte yapılmaması gereken bazı durumlarda var. İşte ekim işleminden sonra saç köklerinin zarar görmemesi ve yerine kaynaması için ilk 3 gün yürüyüş dahi yapılmasını önermiyoruz. Yani ilk 3 gün yürüyüşle beraber tüm spor yasak. Neden yasak derseniz vücut temposunu yükseltip kafa basıncını arttıracağı için ekilen saçlara zarar verecektir. Bunun yanından kanama risklerini arttıracaktır, ayrıca donör bölgenin iyileşmesini geciktirecektir. Yapılan emeklerin boşuna gitmesini istemiyorsanız vücudu yormadan, hırpalamadan ilk 3 gün dinlendirilmelidir. Bundan sonra hafif sporlara saç nakil işleminden 10 gün sonra, ağır sporlara ise 30 gün sonra başlanabilir. Bu konuda detayları başlıklar halinde açıklayarak daha net bilgiler verdik aşağıda. Normalde eski demode yöntem olan FUT da bu süreler çok daha uzun.


Saç Ekimi Sonrası Spor Yapmanın Doğuracağı Sakıncalar?

  • Vücudun yorulması ve yeni köklerin yerine uyum sağlayamaması
  • Kafa basıncını aşırı derece yükselterek ekim yapılan saç tellerine zarar görmesi
  • Ağır sporların yasak zamanında önce yapılmasında istenen sonucun elde edilememesi
  • Terlemenin olması ve bundan dolayı iyileşmelerin gecikmesi
  • Yeterince saç köklerinin yerine kaynayamaması
  • Kayıpların çok fazla olabilme ihtimali
  • Donör bölgenin geç iyileşmesi ve kanamanın olması
  • Kanlanmanın artması ve sorun oluşturması
  • Kaşınma ihtimalinin arttırması ve kökleri oynatma olasılığının ortaya çıkması.
 

Terleme Sorun Oluşturur Mu?

Spor aktiviteleri özellikle terleme yapmaktadır. Terlemenin de olması kesinlikle bu işleme zarar vermektedir, mümkün olduğu kadar terlememeye özen gösterin.Terlemenin olması durumunda ise ileriye gitmeden soğuma işleminizi gerçekleştirin. Terleme durumunda enfeksiyon ve aşırı kaşınmalar olabilir. Bu iki durumda saç nakline zarar verecektir.  

Yapılacak Sporlar Kaç Gün İçerisinde Başlanabilir? Ayrıntılı

 

1.Hafif Yürüyüş

Başlanması Gereken Zaman: Operasyondan 3 gün sonra Sürekli oturmak ve dinlemek için 3 gün yeterlidir.Bundan sonraki zaman diliminde hafif yürüyüşler yapılabilir. Tempolu yürümek içinde 10 gün beklemeniz gerekmektedir. İlk zamanlarda yine de vücudunuzu aşırı derece yormayın. Yani çok uzun yürüyüşler yapmayın, daha kısa süreli aktiviteler yapın. Zaman ilerledikçe bu süreli uzatım normale döneceksiniz. Çok fazla terlememeye de hassasiyet gösterin.  

2.Hafif Koşular

Başlanması Gereken Zaman: Operasyondan 10 gün sonra Koşu yapmak isteyen kişiler çok fazla oluyor. İlk 10 gün içinde hafif kısa süreli koşular yapılabilir ama uzun süreli tempolu koşular için bir ay geçmelidir. Yoksa tam tersine kafanın basıncı artıp ekilen saç telleri zarar görebilir. Ayrıca vücudu çok fazla yormayın. İlk bir ay 30 dakikadan fazla hafif koşular yapmayın.  

3.Yoga ve Benzeri Hareketler

Başlanması Gereken Zaman: Operasyondan 15 gün sonra Hafif hareket tarzı olduğu için biraz daha çabuk başlanabilir. Yine de bu süreçte çok grift zarar verecek hareketlerden uzak durun. Basit kafa bölgesinden uzak olan egzersizleri yapın. Hatta ilk zamanlarda hafif başlayın. Zaman ilerledikçe normale dönecek ve sorun ortadan kalkacaktır. Ayrıca vücudunuzu da çok yormayın. Saçların kaynaşması iyice tamamlandıktan sonra ise eski rutinlerinize dönebilirsiniz. İlk on beş kritik süreç dikkatli olunmasında fayda var.  

4.Bisiklete Binme

Başlanması Gereken Zaman: Operasyondan 30 gün sonra Bisiklet binme ve profesyonel düzeyde bisikletçi iseniz 1 aylık süreden sonra hafif hafif bisikletinizi sürmeye başlayabilirsiniz. Yine de düşüp kafa bölgenize darbe almamaya özen gösterin. Ayrıca ilk zamanlar çok fazla efor sarf edip terlemeyin. 60 günden sonra yoğunluğu arttırıp normale dönmeye başlayabilirsiniz.  

5.Vücut Geliştirme (Body Building)

Başlanması Gereken Zaman: Operasyondan 90 gün sonra Çok ağır bir spordur, ayrıca çok fazla efor gerektirir. Normal zamanlarda bile vücut geliştirme yaptığınızda ağırlıkları kaldırırken kafa basıncınızın arttığını fark edersiniz. İşte kafa basıncının artması yapılan saç nakline zarar verecektir. Bunun içinde kesinlikle 3 aylık yasağa uyun. Bu süreden sonra ise gönül rahatlığı ile antremanlarınıza başlayabilirsiniz.  

6.Futbol,Voleybol ve Basketbol Oynamaya Başlama

Başlanması Gereken Zaman: Operasyondan 60 gün sonra Bu süreçten sonra topla oynanan sporlar çok tehlikeli olabilmektedir. Özellikle topun baş kısmına değmesi çok olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Futbolda başla topa vurma ihtimalerinin olmasından dolayı en az 2 ay bu üç spordan uzak durulmalıdır. Birçok erkeğin sürekli oynamak istediği futbol birazcık sekteye uğrayacaktır. Halı saha maçı tarzı rutinlerinizden vazgeçmelisiniz.  

7.Yüzmeye Başlama

Saç Ekiminden Sonra Spor Yapılabilir mi?
Saç Ekiminden Sonra Spor Yapılabilir mi?
Başlanması Gereken Zaman: Operasyondan 30 gün sonra Bir başka aktivite de yüzmedir. Havuz ve deniz kısmı olarak ikiye ayırmamızda mümkündür. Saç ekim işleminizi yazın yaptı iseniz havuz veya denize gireceksiniz iki kere dikkat etmelisiniz. Çünkü ayrıca güneş faktörü vardır. Bu operasyondan sonra güneşten de uzak durmak çok önemlidir. Deniz ve havuz için 1 aylık süreyi beklemelisiniz. Bu süreden sonra da güneşten korunarak havuza ve denize girebilirsiniz.

 Kaynak: www.sacekiminiz.com

4 yorum:

  1. Çok sorulan soruya çok güzel ayırıntılı cevaplar veren editöre teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  3. blogunuzu yeni keşfettim ve sizi izlemeye aldım sizi de https://selenyldrm.blogspot.com/ bloguma bekliyorum :))

    YanıtlaSil