15 Ağustos 2018 Çarşamba

Akciğer Kanseri ve Tedavide Başarı Oranı


Akciğer Kanseri ve Tedavide Başarı Oranı


Türkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde akciğer kanseri yaygın bir şekilde görülüyor. Bu kanserin en önemli ve yaygın nedeni sigara kullanımıdır. Sigara dışında akciğerlerin çeşitli toz ve kimyasallara maruz kalması gibi durumlarda da akciğer kanseri gelişebiliyor. Erken tanı ise bu kanser türünde hayati önem taşıyor. Çünkü akciğer kanseri hakkında az biliniyor olsa da aslında erken tanı durumunda tedavi % 90’a kadar çıkabilen bir başarı grafiği sergiliyor.
Akciğer kanserinden korunmak ise mümkün. Bunun için her şeyden önce sigara ve alkol kullanımından kesinlikle uzak durmak ve hatta sigara içilen ortamlarda bulunmamak gerekiyor. Radyasyondan da uzak durulması gerekiyor. Pozitif bir düşünce yapısına sahip olmak ve yaşam boyunca stresten uzak durmak da akciğer kanserinden korunmak isteyenlerin uygulaması gereken unsurlar arasında yer alıyor.

Akciğer Kanseri Belirtileri Neler?

Sigara kullanan kişilerde öksürük ve balgam şikayetlerinin artık daimi hale gelmesi en yaygın belirtiler arasında yer alıyor. Aynı zamanda balgamda kan görülmesi ve bununla birlikte nefes almada güçlük çekmek de yine belirtiler arasında sıralanabilir. Göğüs bölgesinde batma hissi ile birlikte gelen şiddetli ağrı akciğer kanserinin bir diğer belirtisidir. Bu belirtilerin meydana gelmesi halinde derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması ve sigara kullanımı mevcutsa hemen bırakılması gerekiyor.
Sağlık kuruluşuna bu şikayetler ile gidildiğinde tanı konması için bazı tetkiklerin ve muayenelerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bilgisayarlı tomografi, akciğer grafisi, MR ve PET çekimi bu tetkikler arasında mevcut. Ayrıca hekim tarafından ihtiyaç duyulması halinde biyopsi ve bronkoskopi yapılması da gerekebilir. Sonrasında tüm tetkikler ve muayene bulguları bir arada değerlendirilerek gerekli tanı konuyor ve tedavi aşamasına geçilebiliyor.
Akciğer kanseri hakkında merak edilen diğer soruların yanıtları ve çok daha detaylı bilgi için Acıbadem Hastanesi web sitesine tıklanabilir. Bu sitede akciğer kanserinin nasıl tedavi edildiği, Küba aşısı gibi bu kanser ile ilgili bulunan en yeni tedavi teknikleri hakkında bilgi almak mümkün olabiliyor. Konuya dair çok sayıda bilgiye bir arada ulaşmak isterseniz mutlaka Acıbadem Hastanesi web adresine göz atın.

4 yorum:

  1. Akciğer kanserinde maalesef ki geri dönüş oranı çok çok az oluyor. Yakın zamanda eniştemi kaybettik ve maalesef her yerine atmıştı.

    YanıtlaSil
  2. Sanatoryum hastanesinde çalıştım yıllar önce.Çok hızlı ilerliyor ve geri dönüş hiç olmuyor :(

    YanıtlaSil
  3. Cok kötü bir kanser türü 🙄

    YanıtlaSil
  4. En çok korkulan kanser türlerinden biri sanırım.Yakalamaksa şans işi :/

    YanıtlaSil