25 Eylül 2017 Pazartesi

Reflü Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?



Selamlar :)) Sanırım herkesin çevresinde bir reflü hastası vardır yada en azından kendimiz reflü şikayeti yaşamışızdır. Reflü belirtileri itibariyle ülser rahatsızlığıyla karıştırılsa da aslında farklı hastalıklardır ve ihmal edilmemesi gerekir. Reflü hastalığı nedir, belirtileri ve tedavisi nedir sizlere bu yazıda ondan bahsetmek istiyorum.

coffee and chocolate ile ilgili görsel sonucu





En genel ve basit tanımıyla reflü, mide asidinin yemek borusuna gelme şekli olarak tanımlanabilir. Yemek borusana kaçan mide asidi yanma yapar ve yemeklerin, mide acı suyunun ağza gelmesine sebep olur. Reflü genelde yemeklerden sonra olur. Baharatlı ve kakaolu gıdalar bu rahatsızlığa daha çok sebep verir. Mesela ben geç bir saatte kakaolu kek yersem yada kakaolu süt içersem mide rahatsızlığından uyuyamam. Reflünün en belirgin özellikleri arasında yemek sonrası yanma olsa da zaman zaman bu şikayeti hıçkırık ve geğirme izler.

Hastanede çalıştığım için çok fazla Reflü hastası ile karşılaşıyorum, istemsiz sürekli geğirmeler aşırı yanmaya bağlı rahatsızlıklar, kişilerin yaşam kalitesini olumsuz olarak etkiliyor bu hastalık. Neyse ki tıp bu konuda çaresiz değil ve tedavisi mümkün bir hastalık. Tıbbi olarak bilgi almak için tıklayınız.

Reflü ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. İşin uzmanı doktorlar tarafından çeşitli test ve tahlil sonuçları sonrası uygun tedaviye başlanmalıdır. Bazen beslenme ve yaşam alışkanlıklarını değiştirerek yada ilaçlarla reflüyü kontrol altına alabiliriz. Bazende cerrahi müdahaleyle reflü tedavi edilebilir. Reflü hastalığı tedavi edilmezse ileride ülser yada kansere çevirebilir.

Fast food denilen hazır işlenmiş gıdalar reflünün başlıca sebepleri arasında olabilir, yine bunun yanı sıra aşırı kafein ve gazlı içecek tüketimi, baharatlı kremalı yiyecekler reflüye sebebiyet verebilir.
Reflü şikayetiniz varsa en kısa sürede uzman bir hekime danışın. Sağlık ihmale gelmez bunu unutmayın lütfen ve işin uzmanı doktorları tercih edin. 

5 yorum:

  1. çok faydalı bir yazı olmuş umarım herkes sağlıklı olur :)

    YanıtlaSil
  2. elinize sağlık, faydalı bir konu olmuş =)

    YanıtlaSil
  3. annemden biliyorum reflü'yü....faydalı bir paylaşım olmuş...

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bilgiler canim 😊

    YanıtlaSil
  5. Benim için çok faydalı bir yazı olmuş.
    Blogunuzu takibe aldım.
    Banada beklerim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil