31 Mayıs 2014 Cumartesi

PİRUZE - ŞAM' DA BİR TÜRK GELİN

                                                                         Selamlar :))

Kozmetiği sevdiğim kadar kitap okumayı da severim ve Hazel arkadaşımın bloguna konuk olunca da kitap tanıtmayı tercih ettim. Hazel'in bloguna gitmek ve orada ki yayını okumak için buraya tıklayınız lütfen .

Güzel gözlü prensesim Hazel beni bloguna konuk ettiği için teşekkür ederim. Benim blogum genel olarak kozmetik ağırlıklı ama kitap okumayı ve kitap yorumlamayı da çok seviyorum. Hazel içinde kitap yorumlamak istedim.

piruze şamda bir türk gelin sinan akyüz

Piruze Şam'da Bir Türk Gelin herkesin okuması gereken bir kitap diyebilirim. Bir gecede bitirilecek bir konuya, akıcı bir dile sahip bu roman.
Bir Türk kızının evlenip Şam'da kalmasıyla başlıyor olaylar. Gerçek hayattan romana çevrilen bu kitap her kadının bam teline dokunacak türden. Kocasının ihaneti bir yana bir anneyi evlatlarından ayırmak ne kadar üzücü ve zor bu kitabı okurken iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
Yazarın dili akıcı ve sade, sıkılmadan sizi içine çekiyor ve sorgulamaya başlıyorsunuz 'bu hayatları yaşayan kaç kişi var?'  
Kadın olmak zor derler ama bence kadın olmak bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde zor. Ailesinden uzakta başka bir ülkede yaşam mücadelesi veren ve yine kadınlar tarafından ihanete uğrayan bir kadının kitabı Piruze.


piruze şamda bir türk gelin sinan akyüz

"Erkeklere 'Bu evde eksik oları sensin' dediğimizde, adamların yüzleri asılıyor. Biz kadınları, çok film izlemekle suçluyorlar. Keşke evlendikten sonra da ellerimizi tutabilselerdi. Başımızı dizlerinin üzerine yatırıp saçlarımızı okşasalardı. Erkekler evlendikten sonra bunları neden yapmıyorlar? Sahi, bunlar hep filmlerde mi yaşanıyor?"

Derlermiş ki, bazı hayatlar zaman içinde bağlıdır birbirine. Çağlar içinde yankı bulan, eski bir çare ile zincirlidir ötekine.

Yaşadığı acı gerçeklerden kurtulmak için Şamlı bir kocanın elinden Türkiye'ye kaçan genç bir kadının oğullarına kavuşmak için verdiği mücadelenin hüzün dolu hikâyesi, hafızalarınızdan kolay kolay silinmeyeceğe benziyor.
(Tanıtım Bülteninden- Arka Kapak)

Merakla okuyacağınız bu kitabı bitirdikten sonra ilişkilere ayrı bir gözle bakacaksınız. Kadının kocasına verdiği savaş, evlatlarına verdiği savaş çok dramatik ve kitabın sonunda öyle bir cümle var ki hafızalara kazınıyor 'biz seni unutmadık anne.'

Burada kitabın özetini çıkartmak istiyorum, Piraye'nin hüznünü anlatmak istiyorum ama hayırrr  :)) bu kitabı alın okuyun ve arkasından kitabın devamı olan Piraye ve Oğullarını okuyun. Kozmetik ürünlere tonla para veriyoruz ama iş kitap almaya gelince ay çok pahalı diyoruz, bu düşüncede olan varsa umarım o patalojik halinden kurtulur. Toplumların gelişmesi okumayla mümkündür çünkü, bol okumalı günler diliyorum hepinize.

Kitabı okuyan arkadaşların yorumlarını özellikle merak ediyorum.
Sevgiler

4 yorum:

  1. Canım benim misafirim olduğun için tekrar çok teşekkürler, daha önce bilmediğim bir hikayeyle tanıştırdın beni konusu muazzam en kısa sürede temin edip okumak istiyorum tekrar görüşmek üzere :***

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Misafir ettiğin için ben çok teşekkür ederim canım.
      Okuduğun zaman mutlaka haberim olsun, konuşmak isterim kitap üzerine.
      Sevgiler

      Sil
  2. Çok hoş bir kitap severek bir çırpıda okumuştum bende.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde çok hoşuma giden bir kitap canım :)
      Okuduktan sonra Hayriye gibi düşündüm

      Sil