Merhaba,
Bal..
Bir damlası için yüzlerce arının büyük bir ahenk içinde
çalıştığı, kavgasız gürültüsüz, birlik ve beraberlik
içinde. Her damlası şifa niyetine değerli.
İşte
tam da arılara uygun bir oluşum. Binboğabal
1973
yılında arıcı ailelerin tıpkı arılar gibi birlik içinde
oluşturdukları bir S.S. 745 sayılı Kozan Bal Satış
Kooperatifinin marka ismi. Binboğa bal ile de etkinlik çalışmaları
sırasında tanıştım. Bu kadar üreticinin bir arada olması beni
etkiledi. Bu insanlar balını fabrikaya satıp gidenler değil,
hepsi işin ortağı. 1400’e yakın ortak yapısı ile oluşan
kooperatif Binboğa Bal markası adı altında satış yapıyor.
Bünyesinde
bulunan arıcılar, Türkiye’nin çeşitli ve yüksek rakımlı
yerlerinde arıcık ile uğraşıyor ve üye sayıları gittikçe
artıyormuş. Bu da onların ülkemizde bir bal merkezi olmalarına
olanak sağlayacak bence.
Merkezi
Adana Kozan’da olan kooperatif Helal Gıda, TSE, ISO9001 ve
ISO22000 sertifakalarına sahip. Adana Kozan ‘daki tesis yılda
paketleme kapastesiyle, alanında Türkiye’nin en köklü tesisi.
Ürünlerine
gelince, Çiçek balı, Çam balı ve Kekik&keven balı.
Şimdi bu ballardan bahsedelim istiyorum.
Çiçek
balı,
bir çok kişinin ilk etapta tercih ettiği bal çeşidi bence. Bunun
en önemli nedeni de tadı. Binboğa bal üyeleri Çiçek Balı için
İç Anadolu, Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde ki yüksek
yayla ve meraları tercih ediyorlarmış.
Çam
Balı ise,
aslında her sabahaç karnına ılık su ile içildiğinde kilo
verdirme özelliğine sahip ama bunu bir çok kişi bilmez. Ayrıca
solunum yollarına da çok faydalı. Bingboğa Bal çam balı Ege ve
Akdeniz bölgelerinde yetişen Kızılçam, Karaçam Halep Çamı ve
Göknar Agacından Temmuz ve Eylül ayları arasında üretiliyormuş.
Daha
önce tatmadığım bir çeşidi daha var. Keven
ve Kekik balı.
Keven bitkisi ülkemizde Kayseri, Sivas Erzurum, Elazığ
Bingöl, Muş gibi 1500 rakım ve üzeri taşlık ve kayalık
yamaçlarda yetişen bir bitkiymiş. Bu bitkiyle bal üreten
arılardan alınan Keven Balının yüksek ölçüde antioksidan
özelliği olduğu söyleniyor. Ayrıca yüksek enerji verdiği ve
kan yapıcı özelliği de mevcutmuş.
Balları
yedikten sonra, ağzınızda bir petek tadı kalıyor resmen. Oldukça
beğendim. Eskiden annem, geceleri süte bal katıp verirdi bize. O
tada oldukça yakın bir tat aldım.
Ürünler
cam yada plastik kavonozlarda satışa sunuluyor. 240 gr. İle 850
gram arasında ambalajları mevcut. Fiyatlar Kooperatif
olmasının da ayrıcalığı ile ortalama. Bir çok yerde satılıyor,
hatta N11 den bile alabilirsiniz.
Tekrar
görüşmek üzere
Sevgiler
Tatlılarla pek aram yoktur ama kaymak ve bal ikilisine dayanamam <3
YanıtlaSilBol kaymak, bol bal, bol tereyağı :) nefis olur
SilBal kışın bitki çaylarımızın vazgeçilmezi. Şifa kaynağı
YanıtlaSilBende ballı zencefil içerim kış mevsiminde :)
SilNe güzel artik ballara zor güveniliyor.
YanıtlaSilTavsiye ederim, tadı da güzel
Sil